Google, Android cihazların çalınmasına engel olacak ve çalındıktan sonra bulunmasını sağlayacak güvenlik önlemleri getirdi. Google, Andro...
Google, Android cihazların çalınmasına engel olacak ve çalındıktan sonra bulunmasını sağlayacak güvenlik önlemleri getirdi.
Google, Android 10 ve üzeri sürümler için geliştirdiği yeni hırsızlık koruma özelliklerini kullanıma sunmaya başladı. İlk olarak Mayıs 2024’teki I/O etkinliğinde duyurulan bu özellikler, Google Play Hizmetleri aracılığıyla dağıtılıyor ve cihaz güvenliğini üç ana bileşenle sağlamayı hedefliyor: Hırsızlık Tespit Kilidi, Çevrimdışı Cihaz Kilidi ve Uzaktan Kilitleme.
Android cihazlar çalınmaya karşı hiç olmadığı kadar güvenli olacak
Kullanıcılar, cihazlarının ayarlar menüsünde ‘Hırsızlık Koruma’ araması yaparak veya ‘Tüm Hizmetler’ sekmesi altındaki yeniden tasarlanmış Google hizmetleri sayfasına giderek bu özellikleri etkinleştirebiliyorlar. Kişisel ve cihaz güvenliği bölümünde yer alan bu özellik, hırsızlık durumunda kişisel verilerin korunması için tasarlanmış.
Hırsızlık Tespit Kilidi, cihaz sensörleri, Wi-Fi ve akıllı cihaz bağlantılarını kullanarak, cihazın kilidi açıkken birinin aniden telefonu alıp kaçıp kaçmadığını tespit edebiliyor. Makine öğrenimi modeli sayesinde, cihaz birinin telefonu yaya olarak, bisikletle veya araçla çalmaya çalıştığını algıladığında ekran otomatik olarak kilitleniyor ve yetkisiz erişim engelleniyor.
Çevrimdışı Cihaz Kilidi ise hırsızın cihazın internet bağlantısını kesip izlenmesini engelleme girişiminde bulunduğu durumlarda devreye giriyor. Ancak, çalışabilmesi için iki koşulun sağlanması gerekiyor: Kullanıcının cihazı aktif olarak kullanıyor olması ve ekranın günde sadece iki kez kilitlenebilir olması.
Eğer cihaz çalınırsa, kullanıcılar android.com/lock adresine girerek cihazlarını uzaktan kilitleyebiliyor. Bu işlem için bir telefon numarası girmeleri ve güvenlik doğrulamasını geçmeleri gerekiyor. Ayrıca bu işlemi güvenilir bir kişinin cihazı üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar. Google, bu yöntemin Find My Device’a giriş yapmaktan daha hızlı olduğunu belirtiyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.