Sıcak havaların vazgeçilmezi soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmeyi çok seviyoruz. Fakat aniden tükettiğimizde başımıza saniyeler içinde dehş...
Sıcak havaların vazgeçilmezi soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmeyi çok seviyoruz. Fakat aniden tükettiğimizde başımıza saniyeler içinde dehşet verici bir ağrı saplanıyor. Özellikle dondurmayı hızlı yiyenlerdenseniz, ne demek istediğimizi anlayacaksınız.
Bu ağrının migrenden kaynaklandığını düşünmek, büyük bir yanılgı olur. Çünkü insanların %70’i bu donmanın ardından gelen ağrı hissini yaşıyor.
Sizce bu kısa süreli ama şiddetli ağrı neden oluyor?Birden gelen bu şiddetli ağrının bilimsel adı ganglioneuralgia, beyin donması olarak da bilinir.
Tıp literatürüne 1850’lerde girse de “soğuktan kaynaklı baş ağrısı” ismiyle 1988’de resmi olarak tanındı. Uzmanlar, bu baş ağrısını ağza soğuk bir şey alındıktan sonra gelen ve bir süre sonra dinen ağrı olarak tanımlıyor.Alın ve kulaklara yakın bölgelerde şiddetlenen ağrı, oldukça keskin yaşanıyor. Okurken hissedeniniz var mı?
Gelelim sebebine…
Ağzımızın çeperi damar ağlarıyla dolu, özellikle beyni besleyen atardamarlarla. Ağzın iç sıcaklığı, soğuk yiyeceği yediğimiz anda aniden değiştiği için damarlar hızla daralır ve aynı hızla genişler.
Soğuğu algılayan vücut, beyne sıcak kan yollar ve tepki verir. Kan akışının bu hızlı değişimi, o saniyeler süren ama dayanılmaz ağrıyı da beraberinde getirir.
Benzer ağrının soğuk ortamlarda bulununca da yaşandığı tespit edildi.
Ortamdan çıkınca kesilen bu ağrıya migreni olan kişilerin daha yatkın olduğu da araştırmanın sonuçları arasında.
Böyle bir durum karşısında ise yapılacak şey basit. Dilinizi, damağınıza bastırarak ağzınızın sıcaklığını dengede tutmak. Bu yöntem, ağrıyı olabildiğince hafifletecektir.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.