Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Üzüm Kurutma Sodası İle Üzüm Kurutma Yöntemi

Çok sevilerek tüketilen üzüm ün birçok çeşidir vardır: kara üzüm , mor üzüm , sarı üzüm ve yeşil üzüm ... Üzüm yaş veya kuru olarak tüke...

...
Çok sevilerek tüketilen üzümün birçok çeşidir vardır: kara üzüm, mor üzüm, sarı üzüm ve yeşil üzüm... Üzüm yaş veya kuru olarak tüketilmektedir. Kuru üzüm yalın da tüketilebildiği gibi kek ve kurabiyelere katılarak da tüketilebilmektedir. Bu kadar yaygın olarak tüketilen üzümü evde doğal yöntemlerle kurutmak da mümkündür. Bu makalemizde eve üzüm kurutma yöntemleri ve kurutma ipuçlarından bahsedeceğiz.
Üzümde yaklaşık olarak %75-80 oranında su bulunur. Bu yüzden de 4-5 g yaş üzümden yalnızca 1 kg kuru üzüm çıkmaktadır. Üzüm kuruduğunda içindeki su buharlaşmakta ve geriye öz kısmı kalmaktadır. Sonuç olarak da kuru üzümde protein, vitamin ve karbonhidrat gibi yoğun besin öğeleri bulunmaktadır.
Üzümde; demir, A ve B1 vitaminleri, potasyum ,sodyum ve kalsiyum gibi önemli besin maddeleri bolca bulunmaktadır. Hatta kurutulmuş üzümde bazı minerallerin yaşa göre daha çok olduğu bilinmektedir. Ancak kuru üzüm tüketilirken dikkat edilmeli aşırıya kaçmaktan uzak durulmalıdır. Çünkü yaklaşık olarak 100 gram kuru üzümde 290 kalori bulunmaktadır.

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzümü kurutmak için en uygun ay ağustostur. Çünkü üzümler ağustos gibi yazın en sıcak aylarında daha kolayca ve hızlı kurumaktadır. Yazın sıcak havalarda kuruttuğunuz üzümü kışın keyifle tüketebilirsiniz.

Üzüm kurutulurken açık hava tercih edilmelidir. Ayrıca kurutulacak üzümler çürük olmamalıdır.

Yaş üzümü kurutmak için iki farklı yöntem vardır:

1.Yöntem

İlk yöntem çekirdekli ve siyah üzümlerin doğal olarak kurutulması uygulamasıdır. Bu yöntemde üzümler bol güneş alan bir yere bez üzerine serilerek veya salkım şeklinde asılarak kurutulmaktadır. Eğer sararak kurutmak isteserseniz üzümleri hasır, gazete kağıtı veya keten bez üzerine aralıklı olarak yayarak kurutabilirsiniz. Eğer asarak kurutacaksanız üzüm salkımını önce düz; kuruduktan sonra ise ters çevirip alt tarafının kurumasını sağlamanız gerekmektedir.

2. Yöntem
Malzemeler
10 kilo üzüm
15 litre su
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı üzüm kurutma sodası

Üzümün Kurutuluşu

Büyükçe bir kap içine üzüm kurutma sodası, su ve zeytinyağını koyun ve iyice karıştırın.
Ardından üzümleri bu karışıma batırıp çıkarın. Çıkardığınız üzümleri güneş alan bir yere serdiğiniz bez üzerine yayın. Bu üzümleri günde en az 1 kere çevirerek 4-5 gün kurutun.
Yeteri kadar kuruyan üzümleri hava almayan bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edin. İşte doğal olarak kurutulan üzümünüz yenmeye hazır!

Kaynak : https://www.mavikadin.com/uzum-kurutma-sodasi-ile-uzum-kurutma-yontemi

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.