Blogger ( blogspot ) yazı dizimize başlamadan önce size kısaca Blogger nedir ? Blogspot nedir ? Gibi bilgileri anlatmakta fayda buluyorum...
Blogger ( blogspot ) yazı dizimize başlamadan önce size kısaca Blogger nedir ? Blogspot nedir ? Gibi bilgileri anlatmakta fayda buluyorum.Yaptığınız işi anlayarak, bilerek ve hissederek yapmanızdır. Konuyu ne kadar iyi anlarsanız, yapacağınız blog ve blog’lamadan da o kadar zevk alacaksınız. Blog’u genelde insanlar, resim koyduğu, hayatını anlattığı bir site olarak görür. Zaten blog’a başlangıçta ( hayatınızı anlatın, resimleriniz koyun, arkadaşlarınızla paylaşın vs gibi ) bilgilerler verildiğinden, insanların aklına şöyle bir soru geliyor.
Ya ben hayatımı neden burada anlatim. Evet yazılan budur. Ancak anlatılan bu değildir.
Blog’a resim, video, nişan, düğün, yaşadığınız önemli bir olayı, insanların öğrenmesini istediğiniz bir konuyu, beğenmediğiniz ama sesinizi duyurabileceğiniz bir olayı (yasalara saygılı olmak şartı ile) yazacağınız yazı ile anlatabilir, içinizi dökebilir günlük yaşantınızı kaleme alabilirsiniz. Hatta dahada önemlisi şairseniz, roman yada hikaye yazarı iseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Bu örnekleri dahada çoğaltabiliriz.
Biz şimdi bu anlattıklarımızı nasıl uygulayacağız. Ne yapmamız lazım gibi sorulara karşılık gelecek cevapları madde madde açıklamaya çalışacağız ve sizlere karanlık yolda az da olsa bir lamba olmaya çalışacağız. Bunu başarabilirsem ne mutlu bana. Takdirini sizlere bırakıyorum. İşte demin anlattığım gibi blog’un faydalarından yararlanarak size bu yazıyı yazmam en büyük örneklerden biri.
Blogger’da öncelikle Google hesaplarına girerek kendimize bir gmail hesabı alıyoruz.
Almış olduğumuz gmail hesabı ile giriş yapıyoruz. (Resimde görüldüğü gibi.)
Kumanda Paneli Blog okuma listesi karşımıza çıkıyor. Burada ilgili alanları okumanızı tavsiye ederim. Blogunuzu şimdi oluşturun, yazan kısma tıklayarak devam ediyoruz.
Açılan yeni sayfa. Blogunuzu adlandırın; Bu kısım blogunuzun içeriğinin özetini veren (tanıtan) başlık kısmı diyebiliriz. Örnek verirsek, gazete ile ilgili bir blog kursaydınız bu alana haber, magazin, aktül konular, vs gibi bir şeyler yazmanız gerekecekti. Diyelim ki siz roman yazarısınız. “Hayatın İçinden, Hayatımız Roman, İnsan ve Gelecek” gibi bir başlık koyabilirdiniz. İstediğiniz bir zamanda da bu başlığıdeğiştirebiliyorsunuz. Şimdi başlığımızı koyalım.Örnek: “Duygularımızın Rengi” olsun.
Hemen altta blog adresi yazan yer çok önemli olan kısım. Bu kısma lütfen dikkat edelim. Burada yazdığımız “Domain” alan adı niteliğinde olduğundan, daha sonra değiştirme şansına sahip değiliz. Bu nedenle çok dikkatli isimler seçip bir yere not ederek kesin karar verdiğinizde bu alanı kullanın. Hatta birkaç isim seçin.Yazdığınız isim bir başka kullanıcı tarafından alınmış olabilir. Yazdığınız onaylandığında renkli olarak göreceksiniz zaten. Şimdi site adını yazın. Yazdığınızda dikkat edin yeşil bir renk alır ve renk hemen kaybolur. Aksi olsaydı kırmızı ile sizi uyaracaktı. Site adımızı yazdık devam ediyoruz. DEVAM butonuna tıklayın. Karşımıza çıkan uyarı şu; “Bir şablon seçin” ; Şablonumuzu seçiyoruz.Herhangi biri olabilir sonradan değiştirme şansına sahipsiniz.Başlangıç için önerim Fligran seçebilirsiniz.
İşlemimiz bitti hayırlı olsun “blogunuz oluşturuldu” diye bir ileti görüyoruz. Ve bize bloglamaya başla (yaz ) diye uyarı veriyor. Halen bekliyormusunuz tıklayın, ne oldu bakalım.Ya ben hayatımı neden burada anlatim. Evet yazılan budur. Ancak anlatılan bu değildir.
Blog’a resim, video, nişan, düğün, yaşadığınız önemli bir olayı, insanların öğrenmesini istediğiniz bir konuyu, beğenmediğiniz ama sesinizi duyurabileceğiniz bir olayı (yasalara saygılı olmak şartı ile) yazacağınız yazı ile anlatabilir, içinizi dökebilir günlük yaşantınızı kaleme alabilirsiniz. Hatta dahada önemlisi şairseniz, roman yada hikaye yazarı iseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Bu örnekleri dahada çoğaltabiliriz.
Biz şimdi bu anlattıklarımızı nasıl uygulayacağız. Ne yapmamız lazım gibi sorulara karşılık gelecek cevapları madde madde açıklamaya çalışacağız ve sizlere karanlık yolda az da olsa bir lamba olmaya çalışacağız. Bunu başarabilirsem ne mutlu bana. Takdirini sizlere bırakıyorum. İşte demin anlattığım gibi blog’un faydalarından yararlanarak size bu yazıyı yazmam en büyük örneklerden biri.
Blog Nedir :
Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür. İlk bloglar elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir blog servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.Blogger Nedir :
Üye sayısı'nın 2 milyon civarında olduğu tahmin edilen Blogger.com, Pyra Labs tarafından geliştirilip Google tarafından satın alınan, İnternet'teki ilk blog hizmet sağlayıcısıdır. Günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 ağ sitesinden birisidir. Türkçe dahil onlarca dil desteği ile birlikte hizmet vermektedir.Blogspot Nedir:
Bu kelimenin herhalde en iyi açıklaması barındırma servisi dersem yalan olmayacaktır. Tam anlam ve açıklamasını birçok sözlüğe baktım tam olarak, en uygun açıklaması bu şekilde. Artık ana konumuza girebiliriz.Blogger’da öncelikle Google hesaplarına girerek kendimize bir gmail hesabı alıyoruz.
Ve karşımızda “Duygularımızın Rengi” sitemizin başlı adı altında yayına içerik hazırlayacağımız bir HTML editörü yönetimi açıldı. İşlemimiz yeni başlıyor bir sonraki anlatımımız HML editörünün işlevselliği.Nasıl kullanacağız. Ne yapmamız gerekiyor. Yazımızı nasıl ayarlayacağız ve yayınlayacağız. yayındaki yazıyı düzeltmek için ne yapmamız gerekiyor gibi başlıkları kapsayacak. Siteyi görebilirsiniz. Buradan izleyin .
Teşekkürler dostum blogumu bu yazınız sayesinde kurdum.Yazılarınızdan takip ediyorum
YanıtlaSilYorumlarınız için ben teşekkür ederim.
YanıtlaSilAdnan abi benim spacesyng buradan bana yardımcı olursan teşekkür ederim o zaman tamamiyle yeni bir blog açayım ben. İsim olarak tavsiyen nedir ? ben yine blogger ile ilgili bişeyler açmak istiyorum. saygılarımla. Furkan / Spacesyng
YanıtlaSilYorum için teşekkürler Furkan.Spacesyng dediğin bir blog ismi ise tam linki yaz bu isim konusunu anlamadım.
SilYeni bir blog açmadan önce konu belirle.Konun ile yazdıkların uyumlu olsun.En azından yakın bir isim olabilir.Yeni açacağın blogunda ana konu ve yan konular birbiri içinde olabilir.Hatta tema konusuda işleyebilirsin.Ancak ana konuyu saptırmamaya bak.Ağırlık ana konuda.Diğerleri Kategori olacak zaten.Türkçe bir isim düşün.Dünya zaten izliyor.
1. Blog URL (Domain belirle
2. Blog başlığını belirle ( konun ile uyumlu olsun)
Benim blog başlık ve URL incele fikir verebilir.
henüz yeni bloğu açmadım senin fikrinde olsun istedim.
YanıtlaSilDomain olarak :
www.gelişenblog.blogspot.com bunu seçtim
başlık olarak ise :
Bizim yardımımızla sizin blogunuz. ( tam olmadı gibi ama )
blog içeriğini bu sefer biraz daha genişletmeyi düşünüyorum.Blogger (belki birde wordpress) ' in kullanımı geliştirme yolları vs. gibi paylaşımlar senin bu konu hakkındaki fikrin nedir acaba
Merhaba Furkan; Başlangıç için düşüncelerin güzel.
SilEksiler:
1.www.gelişenblog.blogspot.com bu blog var, ad kısmında kelime hatası (ş) Türkçe karakter kabul etmez.Zaten bu ismi de kullandırmaz.Tarayıcında "ş" harfini düzelt ara karşına blog çıkacak.Bu blog da yeni kurulmuş.
2.Bizim bloglarda "www" olmaz.
http://blog ismi.blogspot.com/ olarak geçerlidir.
Artılar :
1. Başlangıç düşüncen iyi, içerik yazılarında karar vermen güzel.Blogger, Wordpress, Bedave site-sitem, Tumbltr, vs gibi birçok bloglar üzerinde çalışma yapabilir hem kendini geliştirmiş olursun, hemde yazı yazmak için konu aramayarak özgün yazılarını yazmak koşulu ile PR yükseltirsin.
2. Blog URL'si ile ilgili; Örnek URL yapabileceğin öneriler ise, furkan.blogspot.com, furkan84.blogspot.com, blogfurkan.blogspot.com, gibi isimde verebilirsin.
3. Blog Başlığı bu "URL" kısmına paralele olarak;
Blog Furkan, Furkan Paylaşım, Furkanın Günlüğü, Furkan ile Gliştirin, gibi sıralayabilirsin.Başlık kısmında Türkçe karakter kullanabilirsin.Şu anda bu işleri kesin bitir.
4.Blog'un bittiğinde kumanda panelinde-ayarlar-temel-izinler-yazar ekle tıkla benim maili yaz
( adnan.guney59@gmail.com )Direk bloguna müdehale etme şansım olabiliyor.Tabi istersen.Karar senin.İstediğinde iptal edebilirsin.
Bunları yap blogda yapman gereken düzenlemeleri yap.Bana yorum yaz.Blog kurulumu ile ilgili yazılarını burada farklı sorularını ilgili yazının altında yazmaya çalış.
Değişken soruları aynı başlık yazıda sorarsan yorum değr kazanmaz.Yapmak istediğin İlgili yazı kısmını kullanabilirsin.
5.Yorumlar çok önemlidir.Yorum yazarken dikkat etmeye bak.Arama motorlarında çıkar.(SEO)Çok kişi bu alana önem vermez.Bloglar büyük sitelerin Temelleridir.Bu sözümü kesin unutma.Görüşmek üzere...
paylasımınız için tesekkür ederim.
Silinternet sitesi nasıl kurulur,
SilMerhaba haklısınız bende para nasıl terimi ile yeni tanışmadım.
Çağlar da network marketing pasif olarak Müdürlük konumundayım.Bir inceleyin isterseniz. Diğer sitelere klışe başlıklı link bırakaarak bir yere gelinmez.Birkaç kişiden spam yersiniz.Ben şahsen sapma atıyorum.Sacede bu defalık uygulama yapmadım.
blok kurdum hem üst hemde kenar bağlantı yapmak için ne yapmam lazımm bana bilgi verirmisiniz.bu konuda biraz bilgisizimm.. :)
YanıtlaSilHalil Keskin, Bey yorum için teşekkür ederim. Blogunuz hayırlı olsun. Klasik blog, Dinamik blog mu kurdunuz ? Belirtmemişsiniz.Her ikisi için en kolay yol arama penceresine kategori, menü, link, yazarak istediğiniz konuya açılan menüden seçerek ulaşabilirsiniz.Blog dünyamıza hoşgeldiniz. Videolu anlatım olan aşağıdaki linkten başlayabilirsiniz.
Silhttp://goo.gl/wtf9x
http://sohbetfedaileri.blogspot.com/
YanıtlaSilhttp://sevimtekinlisesifanclup.blogspot.com/
ben teşekkür ederim..size bloğumu vereyimm..ikitane bloğum var klasik dinamikk pek bir bilgim yok..verdiğiniz linkteki videoyu izlicem..sürekli sizi takip ediyorumm...teşekkür ederimm :)
Halil Keskin
SilBey, Her iki blogunuzda klasik.Dinamik Blog, bakmış olduğunuz benim blogum tarzında oluyor.Görsel farkı var.
Takip ettiğiniz için teşekkür ederim.Blog üst menüleri yapmıssınız.Bayağı güzel yol almıssınız.Anlaşılmayan konularda yorum bırakın, konu hakkında yardımcı olmaya çalişim.Başarılarınızın devamını dilerim. Görüşmek üzere.
Verdiğim linkten sidebar' kategori yapabilirsiniz.
Silhttp://goo.gl/OtlHn
http://sevimtekinlisesifanclup.blogspot.com/
YanıtlaSilhttp://sohbetfedaileri.blogspot.com/ <<< bunu yeni açtımm..bunlar bloğumdurr..verdiğiniz linktekii videoyu izliyorum..çok güzell detaylıı bi şekilde anlatıosunuz..klasik mi dinamikmii bunlar hakkında pek bilgim yok..bende internetin bizleri sunduğu kadarıyla ve elimden ne geliosa ona göre bişeler yapmaya çalısıorumm..teşekkür ederim .:)
Halil Keskin
SilBey; Yorum için teşekkürler. Bloglarınızı izledim Güzel ve başarılı.Zaman içinde çok daha iyi olacağına eminim.
Kenar çubuğuna yazılarınız çoğaldığında aşağıdaki linkte anlattığım Gif bağlantılı kategariyi de ekleyebilirsiniz
http://goo.gl/zK8KA
çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilhalil keskin, Bey Birşey değil.Yorum için teşekkürler.
Siladnan bey benim anlamadığım bi konu sevimtekinlisesifanclup.blogspot.com <<< bu bloğumda üst bağlantıları güzel bir sekilde yapıyorum ama kenar bağlantılar istediğim gibi olmuyor..sizde görmüşseniz bi kaçtane kenar bağlantım var ama bu bağlantılar tarih olarak gözüküyor..mesela 2012 de 4 tane bağlantı var yeni bağlantı olusturduğumda 2012 nin bağlantıları olduğu gibi görünmüyor.ancak kenarında bi ok işareti var tıklayınca görünüyor..benim istediğim kenar bağlantılarım ne eklersem aynı anda hepsi görünmesini istiyorum..belki biraz fazla oldum kusura bakmayın ama bu konu hakkında bilgi verirmisiniz.teşekkür ederim
YanıtlaSilhalil keskin, Bey üste menüde sayfalardan veya linklerden kategori uygulamalı menü yapmıssınız.Aşağıda verdiğim bağlantıdan birkaç uygulama birden yapabiliyorsunuz.Bir bakın.Hatta konuyu güzncelleyip tekrar yazabilirim.Burada ablatılanları uyguladığınızda yamanız gerek.Deneyin yapamassanız görüşelim. Siz aslında birşeyler yapmısınız ancak gadget içindeki görünüm şekillerini değiştirin.Bu nedenle tarih gözüküyor.
Silhttp://guney59.blogspot.com/2012/04/kenar-cubugu-dinamik-gorunum.html
adnan bey verdiğiniz linktekilere baktım uygulamaya koydum ama bi türlü beceremedim.
YanıtlaSilhalil keskin, Bey yeni eklediğim yazım var bloguma bakarmısınız.
SilKenar çubuğundan kategeri başlıklı.Kısa bir anlatım yaptım.Herhalde o zaman çok daha iyi anlaşılacaktır.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSiladnan abi benim bu aşamadan sonra ne yapmam gerekiyor. henüz yeni kurdum ve ne yapacağımı bilmiyorum teşekürler anlatım için.
YanıtlaSil@Sefaat Olgun
SilBey merhaba yeni blogun hayırlı olsun.Keşke link bıraksaydın.Senin link bırakman spam olmaz.Amacın farklı.Spam yapanları zamanla sende anlayacaksın.Blogunu dinamik mi klasik mi kurdun.Birde google da beni ekle seni göremiyorum.Sana devam etmen için link bırakıyorum.Birçok konu mevcut.Yazı içindeki linklere de bak.Her yazı cümlesindeki linkler o konuyu anlatır.Unutma.
http://guney59.blogspot.com/2012/05/blog-nasl-kurulur-yaplacak-islemler.html
Bu linkten devat et.Anlamadığın kısım oldumu ilgi yazı altına yorum yaparak adım adım ilerle.Görüşürüz.
bende nedense çok alakasız şeyler cıktı burdaki resımler gıbı olmadı neyi yanlış yaptım
YanıtlaSil@romina aydede
SilYaptığınız yanlışlık hakkında bilgi alabilir miyim?
Birde burdaki anlatımı takip edermisiniz lütfen.
http://guney59.blogspot.com/2012/05/blog-nasl-kurulur-yaplacak-islemler.html
Problem yaşadığınız yerleri söylerseniz yardımcı olmaya çalışırım.Yorum için ayrıca teşekkür ederim.
@bakmadangeçme
SilBlogunuzu yapılandırın sonradan picasa da resim slayt eklersiniz