Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Güvenli Şifre Oluşturma Yöntemleri

Teknolojinin insan hayatına büyük oranda hakim olduğu günümüz çağında güvenlik zafiyetlerinin de büyük sorunlara yol açtığını bilmekte ve ...

...
Teknolojinin insan hayatına büyük oranda hakim olduğu günümüz çağında güvenlik zafiyetlerinin de büyük sorunlara yol açtığını bilmekte ve önlem almaya devam etmekteyiz. Saldırganların kullanıcıyı maddi ve manevi açıdan zarara uğratabilecek her türden şifreye ulaşmaya çalıştıklarını görmekteyiz. Banka kart şifreleri, sosyal medya şifreleri, Premium üyelik şifreleri gibi birçok önemli şifrelerimiz sürekli tehdit altında. Bu tehditlere önlem açısından yapabileceğimiz birkaç şey var bunlardan başlayalım istiyorum önce.

Gerek sosyal medya üzerinden gerekse birçok web site üzerinden artık üyelik işlemlerinde sürekli şifreleri kullanır olduk. Fakat yaptığımız işlem unutulması zor olan kolay bir şifre bulup ezberci bir mantıkla sürekli o şifreyi kullanmamız ali123, ali35, gibi kalıplaşmış şifreler devamlı sizin güvenliğinizi tehlikeye sokacaktır. Fakat böyle değil de şifrenin de bir şifreleme olduğunu bilerek bu mantıkla yaklaştığımız zaman güvenlikli kırılması zor şifreler oluşturabiliriz. Şöyle somut bir örnekle açıklayayım; Önce bir şifre şablonu oluşturup bunu şifreleyelim. Şifre şablonumuz şu şekilde olsun ;

Sana ne benim şifremden bu cümle klavyede hangi karakteri ifade edebilir > Soru İşareti veya Ünlem ( ?/!)
Babamın Yaşı > (45)
Ebeveynlerimin baş veya son harfleri> ab
Kardeşlerimin baş veya son harfleri>cde
Annemin Yaşı > 38
Unutmayacağımız bir karakter>@

Bu kriptografi şablonunu kripto ettiğimiz zaman yani şifrelediğimiz zaman kırılması çok zor olan bir şifre oluşmuş olacak ve şablonu zihnimizde tuttuğumuzda unutsak bile çözmemiz çok kolay olacak şimdi bu şablonda sıralamayı değiştirelim ki iyice zorlaşsın.
!ab45cde38@
Sıralamaya baktığımızda ve sürekli aklımızda bu sıralamayı tuttuğumuzda veya şablonunu bir yere kaydettiğimizde hiçbir zaman şifremizi unutmayız ve kırılması çok zor olur daima bu yöntemle şifre oluşturduğumuzda en büyük güvenlik önlemlerinden bir tanesini almış oluruz.

Bildiğiniz üzere internet üzerinde bazı web sitelerinde üyelik işlemleri yaparken Generate Strong Password yazısıyla karşılaşırsınız burada söylemek istediği kırılması zor bir şifre oluşturun. Fakat o şifreyi aklınızda tutmanız bir hayli zor olacaktır bu yüzden yukarıda anlatılan tekniği kullanırsanız saldırganlardan bir anlamda korunmuş olursunuz ve şifreleriniz sağlam olur.
Yazar Hakkında :
Bu yazı Mücahit Eraslan, networkdizayn.com site yönetimi tarafından hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.