Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Tema Değişiminde Neler Yapılabilir

Blogger temanızı değiştirmeyi düşünüyor, ancak eklentilerinizin kaybolacağı konusunda endişeleriniz var ve cesaret edemiyorsanız, Blogge...

...
Blogger temanızı değiştirmeyi düşünüyor, ancak eklentilerinizin kaybolacağı konusunda endişeleriniz var ve cesaret edemiyorsanız, Blogger Tema değişiminde yapmanız gerekenleri adım adım inceleyerek istediğiniz temayı yükleyip kullanabilirsiniz. Tema değişimi yapmadan önce blog tema yedeğini almak her türlü hataya karşı eski temanızı geri yükleme avantajı sağlayabilir. Ancak bu işlem istediğiniz özellikleri kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Tema değişiminde en çok etkilenen uygulamalar arasında eklentileriniz için yüklediğiniz CSS kodları gelir. Yeni bir tema kullanmaya karar verdiğinizde daha önce kullandığınız bazı özelleştirmelerde yok olur. Bu nedenle daha önce yüklediğiniz eklentilerinizin yok olmaması ve tekrar kullanabilmeniz için yapmanız gereken işlemleri aşağıda adım adım takip ederek uygulamaya başlayabilirsiniz.

Blogger Tema değişiminden önce yapılması gereken uygulamalar :

1. Her blog yöneticisinin öncelikle bilmesi gereken konuların başında Blogger tema yedeği ve komple blog yedeğinin nasıl alınabileceğidir. Aşağıda, Blogger tema ve tam yedek almanın nasıl yapılacağını yazılı ve videolu anlatan linki incelemenizi tavsiye ederim.
2. Yedek alma işlemini anladı iseniz, blogunuzdan alacağınız kodların düzgün çalışabilmesi için gelişmiş bir metin editörüne ihtiyacınız vardır. Kendimin de kullandığı ücretsiz proğramı aşağıda inceleyip son sürümünü indirebilirsiniz.
3. Blogunuz için indirdiğiniz temayı nasıl yükleyeceksiniz ? Tema yükleme işlemini biliyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Bilmiyorsanız aşağıda verilen linki inceleyin.
Yukarıda anlatılan konuları her blog yöneticisinin bilmesi gerekir. Bu 3 madde size her zaman lazım olabilecek araçlar olup, kesin nasıl kullanıldığını öğrenmenizi tavsiye ederim.

Blogger şablon meta etiketleri :

Her blogun mutlaka meta etiketleri vardır. Bunlar nelerdir ?
→ Blogunuza Yazar, Yayıncı meta etiketi eklemedi iseniz aşağıda verilen linki inceleyerek Yazar ve Yayıncı meta etiketini ekleyin. Bu meta etiketleri Web Yönetici Araçları ve Google Plus için geçerli araçlardan oluşmaktadır. Google Arama Optimizasyonu SEO için de büyük önem taşımaktadır. (Yapılandırılmış veri araçları Schema.org ve tanımı ) gibi.
Yandex, Bing, Google Plus doğrulama meta etiketi, Alexa, gibi meta etiketleri,
→ Blogun tanımı ve anahtar kelimeleri Google örümceklere anlatan meta etiketleri,
Yukarıda anlatılan tüm etiketler her blogda mutlaka mevcuttur.

Blogger şablon meta etiketleri nerededir :

→ Meta etiketleri blog’unuzun size ait olduğunu doğrulayan araçlardır. Şablon kodlarını açtığınızda en üst kısımda [ <head> ] açılış kodu altında yer alırlar. Blogunuza eklediğiniz diğer eklenti kodları ise, [</head>] kapanış kodu ve CSS olarak adlandırılan stil kodlarından oluşun [  ]]></b:skin> ] kodlarıdır. Bunları bilginiz olması açısından yazdım. Zaten birçok kod eklerken bu kodları biliyorsunuz.
Diğer anlatıma geçmeden önce yapacağımız işlemlerin önemi hakkında kısa bir açıklama yapalım. Blog’unuzun yedeğini, Eklenti HTML kodlarını, Meta etiket kodlarını ve diğer özel kodlarınızı Notepad metin dosyasına kaydedip, yedek aldığınız XML dosyanızıda Bilgisayrınızda yeni bir dosya açıp işlem tarihini yazarak bu dosya içinde saklamanızdır. Herhangi bir zaman içinde şablon kodlarınızda oluşan bir hata olduğunda, bilgisayarınızdaki dosya yedeğinden aynı kodları kullanabileceksiniz.
Blogger tema verilerinizin yedeklenmesi :
1. Blogger şablon giriş yaparak önce head başlangıç etiketindeki Meta etiketlerinizi kopyalayın ve Notepad metin editörüne yapıştırın. Yaptığınız her işlemi ayrı ayrı kaydedin. Örnek: Meta etiketlerini yapıştırın kaydet sekmesine tıklayın ve “Head başlık etiketleri” yazabilirsiniz. Aşağıda anlatılan işlemler içinde aynı uygulamayı devam ettirin.
2. Yukarıda bahsettiğimiz CSS kodlarının tümünün olduğu [  ]]></b:skin> ] şablon içindeki genişletme okuna tıklayarak açın ve tüm eklediğiniz CSS kodlarını metin editörüne yapıştırın ve CSS kodlarım ismi ile kaydedin. Eklediğiniz tüm CSS kodlarınızın başlangıç ve bitişlerini biliyorsanız ayrı ayrı kaydetmek önerilerim arasındadır. Daha sonra bu kodları metin editöründen kopyalarak aynı yere yapıştırıp eskisi gibi kullanabilirsiniz.
3. [</head>] kapanış kod üstüne eklediğiniz kodlarınızı kontrol edin varsa yukarıda anlatılan şekilde metin editörüne isim vererek kaydedin. Tema yükleme işlemi sonrasında tekrar aynı yere bu kodları yapıştırabilirsiniz.
4. Blogger kumanda panelinize dönün ve Yerleşim sekmesi, Gadgetlere eklediğiniz HTML/JavaScrip kodlarını kopyalarak yukarıda anlatılan işlemi tekrarlayın.
5. Blogger Şablon → Özelleştir sekmesini açın ve yaptığınız herhangi bir özelleştirme varsa not alın kaydedin. Örneğin: Genişlik ayarı, sidebar ebatları gibi. Blogger varsayılan tema haricinde özel bir tema yükledi iseniz genişlik ayarları sabit olduğundan pek fazla bir işlem yapamazsınız.
6. Özel tema yüklediğinizde gadgetleriniz kaybolmaz. Ancak Eklentilerinizdeki CSS kodları yok olur. Biraz önce aldığınız yedekleri metin dosyanızdan tekrar eklemenizde mümkündür. Özel temanızda sadece gadgetlerin konumları değişecektir. Sürükleyerek eski yerlerine taşıyın.
7. Özelleştirme konusunda çok bunalırsanız aldığınız tema yedeği ile eski temanızı geri yükleyin. 
8. Özel tema kullandığınızda tema özelleştirme konusunda bunalıyor iseniz, blog'umun Tema Tasarım ismindeki kategoriden yardım alabilirsiniz. Kodları bulma, Türkçeye çevirme, hangi kodun ne olduğunu anlama gibi işlemlerdir bunlar. Ayrıca yorum penceresinde sorunlarınızı yazarak yardım alabilirsiniz. Şimdiden Tema değişimi yapacaklar için kolay gelsin diyorum.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.