Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blog'a Video Nasıl Eklenir Resimli Anlatım

Bir önceki konumuzda blog yayın editöründe buton açıklamalarını ve işlevlerini görmüştük. Bu açıklamalar arasında video butonu hakkında...

...
Bir önceki konumuzda blog yayın editöründe buton açıklamalarını ve işlevlerini görmüştük. Bu açıklamalar arasında video butonu hakkında kısa bilgi vermiştim. Şimdi de video butonunda ve HTML butonunu kullanarak nasıl video ekleyebiliriz onu görelim.

Yayın editöründe video ekleme : 

Birçok şekilde video ekleyebiliriz.
1. Bilgisayarınıza indirdiğiniz (yüklediğimiz) bir video'yu siteye yükleyerek. Bu herkesin bildiği normal bir yükleme şeklidir.Pek bahsetmiyeceğim bundan.Ancak kısa anlatmakta fayda var.Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi dosyamızı bilgisayarda bulunduğu yerden seçip, ağaıda yazılı olan Yükle' ye tıklayarak videonuzu yüklemek.
Video html kodu ekleme
2. You Tube den dosya yükleme, arama yaparak vidyo yüklüyoruz.
3.You Tube de daha önceden yüklediğiniz videonuzu bularak yükleme.
4.Biz şimdi You Tube de herhangi bir videonun embed (gömmek) kodunu nasıl bulacağız ve hangi kodla yükleme yapacağız onu görelim.Genelde tüm videolar embed kodu ile yada kopyala yapıştır yöntemi ile çalışabilir.Ancak bazı uygulama ve editörler buna müsade etmiyebilir.Bu konuyuda unutmamak lazım.Sonuç olarak Blogger Blogspot blog'ları kendi (host) barındırma, sağlayıcı işlemlerini kendileri yaptıklarından çoğu zaman bizlerin pek sorunu olmuyor.Şimdi You Tube sitesine gidelim ve embed kodunu alıp sitemize yapıştırarak nasıl çalıştığını resimlerle görelim.Öncelikle You Tube sitesine gidiyoruz. (Dikkat ederseniz buradaki bağlantı konusunu anlatmıştık.)
Yukarıda Gömmek ( embed) yazan yazan yerde videonun yayın bağlantı linki bulunmakta.Hemen altındada bizim kullanacağımız embed kodu (gömmek) bulunmakta "iframe yazan yer.Bu kodu kopyalayıp sitemize yapıştırıyoruz.Şimdi yapalım ve görüntüsünü görelim.Video adı : Şirinler Çizgi Filmi izle

Örnek:Videolinkimiz bu : http://www.youtube.com/watch?v=zDxNBzbJrx8&feature=colike linke tıkladığımızda bizi videonun yayınlandığı kısıma götürmekte.
NOT:Anlatımdaki video telif haklarından dolayı kaldırılmış olduğundan yazılanlar ile video farklı oalabilir.Ancak konu aynıdır ve değişmez.
Gizlilik : Kamuya açık olduğu için rahatlıkla embed kodunu alıp kullanabiliyoruz.Kamuya açık olmasaydı bu videoyu kopyalayıp yayınlamanız Google ve You Tube gizlilik politikaları gereği yasak olduğundan sitenizden men edilme gibi bir problem yaşayabilirsiniz.Lütfen telif ile ilgili konulara özen gösterelim.Evet kodu yapıştırdık ve görüntüsü şu anda resimde görüldüğü gibi sadece HTML kod düzenindeki görüntü.
Buradaki görüntüde ne yapıldığına bakalım ;
Bu açıklamalar bilgi amaçlı verilmiştir.Biz zadece kodu kopyalayıp sayfamıza yapıştırıyoruz.Gözünüz korkmasın.Ama bilgi edinmek de güzel bir alışkanlıktır.
width : Genişlik 420 ile gösterilmiş elle müdehale edip küçültülebilir.Özelliğini korunarak değişebilir.
height : Yükseklik 315 olarak gösterilmiş.Müdehale edilerek değiştirilebilir.
Yukarıda video linki vermiştik lütfen bakın; bu link kodu ile aynıdır. ( lZBMxCBIOtk )
Resimde altı çizili alanda yazan link kodu : http://www.youtube.com/embed
Html Kodları : iframe ile başlamış ve iframe ile bitmiş.Ancak bu arada açılış ve kapanış kodlarında (<) başlangıç kodu ve bitiş kodu olarakta
( >/) bu işaretler kullanılmış.İşte bilgisayda html dili dediğimiz kod yazılımı bunlardır.
Şimdi bunların birleştirilmiş durumunu görelim.Aşağıda görüldüğü gibi bir yapı sunmaktadır.
http://www.youtube.com/embed/lZBMxCBIOtk
Src : Kaynak anlamındadır.Daha fazla bilgi için inceleyin.
Frame : Çerçeve
Border : Sınır
frameborder : Çerçeve sınırı, sınırlaması anlamında kullanılabilir.
İframe : Frameborder niteliği iframe etrafında bir sınır gösterilip gösterilmeyeceğini belirtir.
Kenarlığı kaldırmak için öznitelik değeri "0" olarak ayarlanır.
Gördüğünüz gibi video anlatalım derken nerelere kadar indik.Olsun bu bilgilerde ileride size lazım olacak en azından kulağınızda fısıltı gibi kalsın.
Şimdi gelelim konumuzun özüne ve video kodunu incelemeye. Kodu yapıştırdık. Görüntü aşağıda.
İframe kodu
Ve bu kodu şimdi video haline getireceğiz.Yukarıda HTML yazan yere tıklıyoruz sonra oluştur diyoruz ve editörümüz bu kodu yorumlayarak bize video haline çevirecek. Ve video halindeki görünümü.Aşağıdaki resimde bakın.Yapmamız gereken bu arkadaşlar umarım yardımcı olmuşumdur.

4 yorum

  1. Adnan Bey Merhaba;
    Nasılsınız? Ben bir şey sormak istiyorum, sanırım yeri tam da burası.Ben Cakes decoration diye bir gadget eklemek istiyorum ve oraya pasta dekorasyon videolarını koymak istiyorum. Sonra onlara her seferinde yeni bir video ekleyip, o gadgete bağlamak istiyorum. Aslında aynı soldaki pastalar, kekler kategorileri gibi fakat video çubuğu ile hallledemedim bu istediğimi.. Başka bir yol mu izlemeliyim, yoksa video çubuğu benim işimi çözer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevda hanım merhaba; teşekkür ederim sizde iyisinizdir işallah. Hazırlayacağınız her video için bir kategori yapabilir veya hepsini bir tek videoda toplayabilirsiniz.YouTube yüklediğiniz video dosyasına eklediğiniz diğer videoları ekleyeceksiniz. Dolayısı ile bir video listesi yani playlist oluşacak.Video açıldığında sırası ile diğer videolar geçiş yaparak otomatik gösterecek.Veya okuyucunuz açılan listeden herhangi bir videoyu seçerek izleyebilecek. Bunu yapmak için verdiğim linki inceleyin lütfen.Herhangi bir eklenti eklemenize gerek yok. YouTube embed playlist linkini Html/Javascrip gadgetine yapıştırıp istediğiniz yere konumlandırın. Link :
      http://guney59.blogspot.com.tr/2012/03/bloguna-youtube-playlists-ekle.html
      Anlattığım konuya örnek bir link.Sayfa alt kısma bakın lütfen.
      http://samsunmusikicemiyeti.blogspot.com.tr/
      Bu şekilde bir tasarım yapabilirsiniz.Takıldığınız yerleri sorun hemen size yardımcı olmaya çalişim. Şimdiden kolay gelsin teşekkür ederim.

      Sil
    2. Buraya kadar tamam fakat youtube'da video listesi nasıl oluşturuluyor? Yani şimdiye kadar izlediklerim çıkıyor oraya girdiğimde ama ben hepsini koymak istemiyorum.

      Sil
    3. Sevda hanım merhaba; videonuzu Youtube girdiğinizde üst kısımda yükle kısmına tıklayıp, masa üstünden videonuzu seçiyorsunuz. Video yükleme işlemi bundan ibaret.Video yükleme sayfasında seçeneklerde ekle yazan yer sizin dosya oluşturmanızı ve eklediğiniz videoları bu seçeneklerden hangisine ekleyeceğinize karar vermenizi sağlıyor.Örnek pastalar diye bir dosya yarattınız ve pasta ile ilgili videonuz var. Ekle seçeneğine tıklayın pasta dosyasını seçin.Aynı işlemi börekler denilen bir dosya oluşturarak yapacaksınız. Görülmesini istemediğiniz videonuzda dosya içinden seçeneklerden işareti kaldıracaksınız.Genel bir seçim olarak kalacak. Örnek şu linke bakın.
      http://guney59.blogspot.com.tr/2012/03/bloguna-youtube-playlists-ekle.html
      YouTube ile diğer konularıda sidebarda kategoriler gadgeti içinde Yutube ismine tıklayarakda inceleyebilirsiniz.
      http://guney59.blogspot.com.tr/search/label/Youtube
      "Şimdiye kadar izlediklerim çıkıyor" derken bu kısmı anlayamadım kusura bakmayın. Verdiğim linkiinceleyin. Bir deneme videosu yapın ve aşamalrı takip edin.Anlamadığınız yerleri bana aktarın.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.